Sunday 15 March 2009

Klimatförädningar och ansvar

Är det inte tråkigt att folk alltid sätter sin egen framtid först när stora beslut ska fattas?

De länder som kommer drabbas hårdast av klimatförändringar är i allmänhet de som har minst möjligheter att göra något åt det och också de som är minst ansvariga. Västvärlden är nästan helt att skylla och det är inte förrän de sista åren som länder utanför Europa och Nordamerika har börjat bidra ordentligt till utsläppen. Kinas utsläpp är 16% större än USAs, men då är Kinas befolkning också drygt fyra gånger större än USAs..

När jag läser om att Maldiverna, som helt skulle ligga under vatten om havsnivån skulle stiga med endast en meter, planerar att bli koldioxidneutrala inom 10 år, vet jag inte om jag ska skratta eller gråta. Det är otroligt roligt att initiativet tas och att det finns politiker som vågar och inte bara pratar, men samtidigt är det tråkigt att initiativen endast tas om det finns en uppenbar, överhängande fara för det egna landet. Maldivernas BNP per capita är en dryg tiondel av Sveriges, men ändå är det där satsningarna sker. Omställningen från fossila bränslen kommer kosta $ 110 miljoner per år i tio år, men med ett oljepris på $ 100 per barrel skulle skulden vara återbetald på 11 år.

Förändring går alltså att åstadkomma, men inte utan initiativ och rejäla satsningar. Mer än 2500 klimatexperter samlades i veckan i Köpenhamn och med Nicholas Stern i spetsen uppmanade de politiker att agera. Det finns ingen ursäkt att inte handla, löd budskapet. 

No comments:

Post a Comment